Stenhuggardottern

Jag heter Josefin och är dotter till en stenhuggare. För ett par år sedan började jag fundera och skissa på om man möjligtvis kunde göra något annat i sten än de fönsterbänkar, golv, stenskivor och murar som tillverkas i stenhuggeriet idag. Efter att ha övertalat min far om att vi i alla fall kunde testa, så ägnades många helger och kvällar åt att ta fram prototyper som vi justerade ett par 

gånger tills vi var helt nöjda. De allra första produkterna vi tog fram var fat i två olika storlekar. Tanken är att det mindre faten kan placeras som en förrättstallrik i det större, om man väljer att använda dem till vanliga tallrikar vilket fungerar alldeles utmärkt.

Varje produkt tillverkas en och en och bearbetas på en rad olika sätt innan den är klar att använda. När en tallrik blir till sågas först ett stycke sten till för att sedan fräsas i en maskin för att få rätt tjocklek. Med en finare typ av fräs görs sedan den runda nedsänkningen i tallriken och efter det är 

det undersidans tur att får rätt fasning. Slutligen sågas den runda formen ut och den sista handpåläggningen sker med en slipmaskin för att få den vackra slipade ytan. Både Kinnekulle-kalksten och Cararramarmor är mönstrade av naturen vilket gör varje tallrik helt unik.


Stenhuggeriet ligger på Kinnekulle,
där mina förfäder brutit kalksten
i fyra generationer.


Det blommande berget

”Denna ort är ljufligare än någon annan” skrev Carl von Linné om
Kinnekulle. Om man tar en promenad på Kinnekulle förstår man varför. På berget frodas nämligen en otrolig mängd blomster.

Stenbrottet

Kalksten på Kinnekulle finns i olika färger. De övre skikten är av röd sten som finns i två olika nyanser. Mellanlagren består av grå kalksten. Den grå stenen finns i flera olika nyanser. Underst ligger ytterligare lager av röd sten.

Thorsbergs Stenhuggeri

Stenhuggeri har investerat i en rymlig och modern maskinpark som gör bearbetningen rationell och ger skaparglädje. Men även om maskinerna gör en del av jobbet återstår alltid en hel del hantverk.

Carrara från Italien

Stenhuggeriet importerar även sten från Italien. Den klassiska vita marmorn liknar Kalkstenen till viss del. De har båda samma organiska unika mönster och skiftningar. Både Kalksten och Carrara är mjuka och levande snarare än hårda material. De är naturliga men ändå beständiga.